Manifestacije

Sabor na Panadžur Array Štampa Array  El. pošta

U selu Jalovik Izvor, u blizini Kalne, u samom podnožju Stare planine, održava se “Sabor na Panadžur”. Ova manifestacija organizuje se na Veliku Gospojinu, 28.avgusta. Učestvuju izvodjači narodne I izvorne muzike, a turistima su naročito interesantni gajdaši, kao I bleh orkestri. “Sabor na Panadžur”, već godinama okuplja veliki broj ljubitelja starih, izvornih nota I zaboravljenog melosa.


Đurđevdanski susreti – Molitva pod Midžorom Array Štampa Array  El. pošta

Tradicionalna manifestacija “Djurdjevdanski susreti – Molitva pod Midžorom” održava se na obroncima Stare planine u dva sela Budžaka – u Vrtovcu, 6.maja na Djurdjevdan, I nešto kasnije u Balta Berilovcu. U davna vremena, stočari su verovali da zaštitnik njihovog stada smišljeno sakuplja I rasteruje oblake na Staroj planini. Da bi ga umilostivili, pastiri su odvajali najlepše jagnje , ukrašavali ga prolećnim vencem I prinosili na kameni oltar kao žrtvu. Žrtva se prinosila pored hrama, a na malenom rogu paljena je sveća. Jagnje se spremalo u kazanu, a osveštanu čorbu delili su meštanima kao relikviju pod nazivom “Molitva pod Midžorom”.

Manifestacija, pod ovim nazivom, danas podrazumeva prigodan kulturno – umetnički program, u kome učestvuju izvodjači izvornih pesama I igara. Bira se I najlepša čobanica, a ono što svakako najviše privlači turiste je takmičenje u pripremi starih jela iz ovog kraja. Najpoznatija jela Budžaka su klinka, vrsta čorbe od kiselog kupusa, čorba od “vočće” (suve šljive), posna suva paprika punjena prazilukom, a od slatkiša, kiselica od šljiva džanarika. Jedno od obeležja je I takmičenje u pripremi belmuža, specijaliteta ovog kraja. Na proplanku iznad seoske škole, organizuju se I čobanske igre, u kojima učestvuju meštani iz okolnih sela.

Sabor na Kadibogazu

Turistička organizacija opštine Knjaževac i Udruženje ”Međunarodni sabor na Kadibogazu” počeli su priprema za organizaciju ovogodišnjeg susreta srpskog i bugarskog naroda na ovom planinskom prevoju.

Foto: Knjazevacinfo

Manifestacija je nastala iz prijateljskih odnosa opštine Knjaževac i opštine Belogradčik, a ove godine biće organizovana od 17. do 19. jula. Kao i prethodnih godina, biće otvorena granica, koja će moći da se pređe samo sa ličnom kartom.

Posetioci će biti u prilici da prate sportska nadmetanja, nastupe folklornih društava, bleh orkestara, pevačkih grupa, da vide izložbu malih i velikih proizvođača.  Ovo je prilika i za susrete privrednika i lokalnih administracija. Zvaničnici opština Knjaževac i Belogradčik razmeniće mišljenja i iskustva iz prethodnog perioda i razgovarati o budućoj saradnji.

Organizator Sabora je Udruženje ”Međunarodni sabor na Kadibogazu”, a pokrovitelji i suorganizatori Opština Knjaževac i Turistička organizacija.